Nadiyah Shahab Tamat Pengajian Setelah 7 Tahun

Personaliti, Popular

Nadiyah Shahab Tamat Pengajian Setelah 7 Tahun

243

Siapa yang tidak mengenali pelakon jelita yang semakin meningkat naik dengan naskah Asalkan Dia Bahagia, iaitu Nadiyah Shahab. Selain kejelitaannya seperti barbie doll yang menjadi perhatian, dan selepas bergelut dalam mengimbangi kerjaya dan pengajiannya, dirinya kini boleh berbangga apabila dirinya sudah menamatkan pelajaran jurusan Ijazah Perundangan di University of London.

Menerusi hantaran suaminya, Ben Ali turut berkongsi kepayahan yang dialami serta pengorbanan isterinya dalam menamatkan pengajian dan semestinya ia tidak mudah. Yang pasti, memang tidak dapat dinafikan, belajar sambil bekerja terutama sekali apabila mempunyai kerjaya sebagai insan seni memang agak sukar. Malah mereka berdua juga terlibat dalam perniagaan sendiri.

Nadiyah dan suami tercinta, Ali Nadzwan atau Ben Ali (Gambar: Instagram @nadiyahshahab)

 

Berikut adalah hantaran yang dikongsikan Ben Ali menerusi laman Instagramnya:

To my wife Nad, wlaupun ambil masa 7 tahun utk habiskan Law Degree. Penantian ni sangat2 lah berharga & berbaloi. Ini semua utk family dia kata. Bukan utk dia. Seluruh kaum keluarga meletakkan harapan yg tinggi utk nak tgk dia berjaya dlm pelajaran.
.
Tapi bkn senang nk capai. Di sebalik gmbar berjayanya dia ambil ijazah ni, ada cerita.
.
Di Singapura, it’s all abt how far you can go in Education. Kejayaan dlm pelajaran tu penting. But bljar sambil bekerja utk cari pndapatan sendiri pon bukanlah 1 benda yg mudah. Mula2 kenal Nadiyah dulu masa baru dtg KL, dia cuba utk cari peluang di KL.
.
Alhamdulillah peluang di KL lebih luas & cerah. Struggle sbnrnya nak bahagikan masa utk blajar & shooting. 1 tahun cuma boleh ambik 2/3 paper sahaja. Paper subjek Undang2 ni bukan lah mudah. Nak kena bagi fokus & tumpuan yg tinggi.
.
Byk kali jgk la tgk dia menangis sbb stress, nak give up pon ada. Sampaikan kita yg tgk ni pon kesian. Siap ckp, takpelah if tak nak habiskan pon tak apa. Mungkin rezeki kt tempat lain.
.
Tapi dia cakap “U tak faham, ni bukan sebab I nak ke taknak. I kena habiskan untuk family i, diorg dh habis berpuluh2 ribu utk bagi i sambung belajar, buat mcm2 benda semata2 utk pendidikan i. Mama, atok i  nenek i semua bertungkus lumus sediakan jgk apa yg i perlukan utk i habiskan pelajaran i. So i mesti kena habiskan untuk family i. I nak diorg semua happy!”
.
Bila tgk dia ambil ijazah atas pentas semalam. Sebak rasanya. Berjaya juga dia habiskan pelajaran. Dgn business lg nak kena uruskan. Sambil belajar sambil uruskan perniagaan, sambil shooting. Sambil jadi isteri.
.
Sbgai seorang suami, siapa tknak tgk isteri brjaya kan. Alhamdulillah,dgn berkat doa semua org & kerja keras Nadiyah. Genggam juga ijazah!
.
Biar lambat tak apa, asalkan habis juga.
.
Akhir kata, tahniah sekali lg to my lovely wife! InshaAllah, kita akan sama2 mengejar cita2 baik di dunia & di akhirat. Amin 🤲🏻

 

Tahniah Nadiyah Shahab! You are totally a beauty with brain!

Your email address will not be published. Required fields are marked *